Akár ebédnek, akár vacsorának tökéletesen beillenek ezek a finom sajtgolyók. Ha valaki nem kedveli a padlizsánt, akár egy sima majonézzel is kínálhatja a kicsik és a nagyok nagy örömére! A mimolette sajt szép narancsos színével is vidámságot hoz a falatozáshoz, de ha nem jutunk ehhez a sajthoz bátran próbálkozzunk másfajta sajttal!
A glutén- liszt- és cukormentes diétákba beilleszthető!
HOZZÁVALÓK
2 db csirkemell
1 db padlizsán
2 db fokhagymagerezd
50 gramm sajt (mimolette)
100 gramm darált mandula
2 ek extra szűz olívaolaj
1 tk dijoni mustár
2 csipet só, frissen őrölt fekete bors
6-8 deci olaj a sütéshez
Először készítsük el a PADLIZSÁNOS MÁRTOGATÓt:
A padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra és néhány helyen szúrkáljuk meg.
180 °C-ra (légkeverésen) előmelegített sütőben süssük kb 20-25 percig, majd fordítsuk meg és megint süssük 20-25 percig.
(Akkor jó, ha külsőleg ráncos, a húsa pedig ujjal benyomható!)
A padlizsán szárát vágjuk le és tegyük egy lefedhető tálba majd sózzuk meg. Fedjük le, és hagyjuk állni kb 10-15 percet, majd a héját húzzuk le és az eresztett levét öntsük le.
A húsát kézzel tépkedjük szét, és műanyag vagy fa késsel – esetleg villával – pépesítsük.
Keverjük hozzá a reszelt fokhagymát, a dijoni mustárt, kevés sót és frissen őrölt borsot. Keverjük össze, majd tegyük hűtőbe tálalásig!
A SAJTOS CSIRKEGOLYÓKhoz:
Tegyünk fel olajat melegedni (ha olajsütőben csináljuk, állítsuk 180°Cra)
A csirkehúst aprítsuk fel (vagy akár le is darálhatjuk!), sózzuk, borsozzuk, és készítsünk a masszából 12 db egyforma gombócot.
A sajtot vágjuk 12 kockára, majd nyomkodjuk a húsgombócok közepébe.
Egyengessük el körülötte egyenletesen a húspépet, majd forgassuk meg a darált mandulában.
A mandulás golyókat süssük 4-5 percig a felmelegedett olajban, majd tegyük nedvszívó papírra.
Kínáljuk melegen vagy langyosan a padlizsános mártogatóval!
Ez úgy ahogy van szuper, nagyon elfogadnám most ebédre.