MINDENMENTES JUHARSZIRUPOS-TURBOLYÁS NYÚL COCOTTE-BAN

bœuf bourguignon és a pulyka ossobuco után ismét egy otthon illatát és ízét magában foglaló sütőben lassú tűzön készülő étel készült, ezúttal nyúlhúsból. Érdekes, hogy kevés nyúlból készült étel kerül az asztalra, pedig érdemes lenne odafigyelni a nagyobb fogyasztására. 

A nyúlhús magas fehérjében és esszenciális aminosavakban, ellenben alacsony zsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal bír. A gyerekek hozzátáplálásakor például elsőként bevezethető hús, a fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára is remek választás. Alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. 
 
 
 
HOZZÁVALÓK

kb 750 gramm nyúlhús (vese és máj is)

100 gramm füstölt kockázott bacon

1 vékonyabb szál póréhagyma

2 db nagyobb gomba

2 db fehérrépa

1 szál rozmaring

10-12 szál turbolya

500 ml zöldségalaplé

4 ek juharszirup

4 ek olívaolaj

4 ek rizsliszt

só,

6 szem rózsa bors

1 kk őrölt szerecsendió

2 db babaérlevél

2 deci fehér bor

 
ELKÉSZÍTÉS
 
A nyúlhúst mossuk meg, töröljük szárazra, és forgassuk meg egy kevés lisztben. Tegyük félre, majd egy serpenyőben pirítsuk meg olívaolajon a füstölt bacon kockákat, majd szedjük át egy szűrőlapáttal a cocotte-ba. 
A serpenyőben süssük meg a nyúlhúsok minden oldalát, majd tegyük azt is a cocotteba.
A serpenyőbe öntsük bele a fehérbort, és kezdjük el felkapargatni a lesült nyúlhúsdarabokat. Adjuk hozzá a fűszereket, a juharszirupot és az alaplevet is, majd amikor már minden értékes húsdarab feljött a serpenyő aljáról zárjuk le, majd öntsük a levet a cocotteban lévő nyúlhúsra. 
Adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott póréhagymát, fehérrépákat és gombát, majd szórjuk meg a tetejét a turbolyával, és lefedve tegyük a 160°Cra előmelegített sütőbe, és néha megrázogatva süssük 3-3,5 órán keresztül.
 
 Quinoa, rizs köret illik hozzá!
 
Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
 
 
Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »