TEPSIS PADLIZSÁN – (LISZT- GLUTÉN- TOJÁS- ÉS CUKORMENTES) KÉPRŐL-KÉPRE

A zöldség-színkavalkád egyik meghatározó darabja a most szezonját ünneplő padlizsán. Sok fajta  megtalálható már a fehértől kezdve a csíkosig. Nagyon egészséges, sokféleképpen felhasználható zöldség,. Energiatartalma igen alacsony (27 kcal/100 g) és mivel sem fehérje, sem szénhidrát tartalma nem magas, a fogyókúrás receptek jó alapja. Nálunk most csicsókával, póréhagymával és paradicsommal rétegezve lett egybesütve, majd a végén reszelt mozzarellával megszórva. Salátaágyon kínálva egy finom, és laktató étel!
 

 
HOZZÁVALÓK
 

1 db  padlizsán

1-2 ek szőlőmagolaj

1 kisebb póréhagyma

8 db koktélparadicsom

200 gramm csicsóka

A fűszeres szószhoz:

2,5 deci tejföl

0,5 deci olívaolaj

1 ek provence-i fűszer

4 darab fokhagymagerezd

egy csipet só

0,5 kk őrölt szerecsendió

0,5 kk őrölt tarka bors

150 gramm reszelt mozzarella

2 ek szőlőmagolaj

 
ELKÉSZÍTÉS
 
 
A padlizsánt mossuk le,  majd a két végét vágjuk le. Karikázzuk fel ujjnyi vastag szeletekre, majd egy nagy serpenyőbe hevítsük fel a szőlőmagolajat, és mindkét oldalukat – pirulásig – süssük át. Nedvszívó papíron itassuk le róla az olajat. A póréhagymát, a megtisztított csicsókát és a koktélparadicsomot karikázzuk fel. A sütőtálunkat kenjük ki szőlőmagolajjal, majd tegyük rá a padlizsán szeletek kb kétharmadát, utána pedig a csicsóka, a paradicsom majd a póréhagyma szeleteket.
 
 
Öntsük rá a tejföllel és olívaolajjal elkevert fűszeres szósz kétharmadát, majd rakjuk rá a maradék padlizsánt, és a maradék szőlőmagolajas-tejfölös szósszal öntsük nyakon.
 

Takarjuk le alufóliával, és 220 °Con süssük 30 percig,  majd a fóliát levéve még 10 percig. Szórjuk meg a mozzarella sajttal és még 10 percre toljuk vissza!

 
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
Címkék: , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »