CSICSÓKA – TOPINAMBOUR

A csicsókát (franciául: topinambour, 2012.11.20-as áron vásárolva (E. Leclerc) 2.50€/kg) régebben a szegények krumplijának is tartották, bár az íze a krumplinál jóval édesebb.
A csicsóka gumóinak felszíne barázdált,  sajnos nehezebben tisztítható mint a burgonyáé, viszont a belseje jóval fehérebb, rendesen megfőzve még pürésebb mint általában a krumplié.
A csicsóka termést a diabetikus konyha is előszeretettel használja, a csecsemők hozzátáplálásakor már korán bevezethetjük, mivel a csicsóka gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként található meg.
A csicsóka a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalommal bír, gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását. Mivel erősebb a rosttartalma, így laktatóbb, és meggátolja a székrekedést. Fontos kálium, kalcium, magnézium forrás, továbbá jelentős foszfor és cink ásványi anyagtartalommal bír. Sok béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma van. Persze ezek csak akkor, ha nem főzzük túl, mert akkor kifőnek belőle ezek a fontos tápanyagok. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Mivel főleg inulint tartalmaz, és keményítőt csak csekély mennyiségben, ezért a népi gyógyászatban a cukorbetegek számára is ajánlják.

Hogyan, mire használjuk?

A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alapélelmiszer, de sokan krumplipótlóként is használják, mert ugyanazok az ételek elkészíthetők belőle mint a krumpliból. Az azonban pluszként a javára szól, hogy könnyebben emészthető mint krumpli társa.
Sokféle étel készíthető belőle: salátának, de sütve (pl úgy mint a sült krumplit) és főzve is használhatjuk.

Miért csicsókát együnk krumpli helyett?

Mint említettük már, a csicsóka remekül helyettesíti a krumplit, sőt, jóval kedvezőbb adottságokkal bír.
Íme az összehasonlításuk, mindenki döntse el maga, hogy melyik a számára kedvezőbb:
Csicsóka

Tápanyagtartalom 100 g-ban

Energia 30 kcal   130 kJ

Szénhidrátok     12,1 g

– Cukrok  4,5 g

– Rost  7,6 g

Zsír 0,4 g

Fehérje 2,4 g

Víz 79,0 g

A-vitamin ekviv.  12 μg 1%

Tiamin (B1-vitamin)  0,2 mg   15%

Riboflavin (B2-vitamin)  0,06 mg   4%

Niacin (B3-vitamin)  1,3 mg   9%

C-vitamin  4,0 mg 7%

E-vitamin  0,2 mg 1%

Kalcium  10,0 mg 1%

Vas  0,6 mg 5%

Magnézium  20,0 mg 5%

Foszfor  78,0 mg 11%

Kálium  478,0 mg   10%

Nátrium  3,0 mg 0%

Cink  0,1 mg 1%

Krumpli (nyers, héjas)

Tápanyagtartalom 100 g-ban

Energia 80 kcal   320 kJ

Szénhidrátok     19 g

– Keményítő  15 g

– Rost  2,2 g

Zsír 0,1 g

Fehérje 2 g

Víz 75 g

Tiamin (B1-vitamin)  0,08 mg   6%

Riboflavin (B2-vitamin)  0,03 mg   2%

Niacin (B3-vitamin)  1,1 mg   7%

B6-vitamin  0,25 mg 19%

C-vitamin  20 mg 33%

Kalcium  12 mg 1%

Vas  1,8 mg 14%

Magnézium  23 mg 6%

Foszfor  57 mg 8%

Kálium  421 mg   9%

Nátrium  6 mg0%

Cink  0,26 mg

A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

FIGYELEM!!!
Sajnos egy nagyon megosztó zöldség, valaki szereti és bírja is, valaki sajnos iszonyat görcsöket, kínokat él át a fogyasztása után. Úgyhogy ha még nem próbálta valaki érdemes először csak egy kicsit kóstolni belőle! 
Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
Címkék: , , ,
Tovább a blogra »