A csicsókát (franciául: topinambour, 2012.11.20-as áron vásárolva (E. Leclerc) 2.50€/kg) régebben a szegények krumplijának is tartották, bár az íze a krumplinál jóval édesebb.
A csicsóka gumóinak felszíne barázdált, sajnos nehezebben tisztítható mint a burgonyáé, viszont a belseje jóval fehérebb, rendesen megfőzve még pürésebb mint általában a krumplié.
A csicsóka termést a diabetikus konyha is előszeretettel használja, a csecsemők hozzátáplálásakor már korán bevezethetjük, mivel a csicsóka gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként található meg.
A csicsóka a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalommal bír, gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását. Mivel erősebb a rosttartalma, így laktatóbb, és meggátolja a székrekedést. Fontos kálium, kalcium, magnézium forrás, továbbá jelentős foszfor és cink ásványi anyagtartalommal bír. Sok béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma van. Persze ezek csak akkor, ha nem főzzük túl, mert akkor kifőnek belőle ezek a fontos tápanyagok. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Mivel főleg inulint tartalmaz, és keményítőt csak csekély mennyiségben, ezért a népi gyógyászatban a cukorbetegek számára is ajánlják.
Hogyan, mire használjuk?
A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alapélelmiszer, de sokan krumplipótlóként is használják, mert ugyanazok az ételek elkészíthetők belőle mint a krumpliból. Az azonban pluszként a javára szól, hogy könnyebben emészthető mint krumpli társa.
Sokféle étel készíthető belőle: salátának, de sütve (pl úgy mint a sült krumplit) és főzve is használhatjuk.
Miért csicsókát együnk krumpli helyett?
Mint említettük már, a csicsóka remekül helyettesíti a krumplit, sőt, jóval kedvezőbb adottságokkal bír.
Íme az összehasonlításuk, mindenki döntse el maga, hogy melyik a számára kedvezőbb:
Csicsóka
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 30 kcal 130 kJ
Szénhidrátok 12,1 g
– Cukrok 4,5 g
– Rost 7,6 g
Zsír 0,4 g
Fehérje 2,4 g
Víz 79,0 g
A-vitamin ekviv. 12 μg 1%
Tiamin (B1-vitamin) 0,2 mg 15%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,06 mg 4%
Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg 9%
C-vitamin 4,0 mg 7%
E-vitamin 0,2 mg 1%
Kalcium 10,0 mg 1%
Vas 0,6 mg 5%
Magnézium 20,0 mg 5%
Foszfor 78,0 mg 11%
Kálium 478,0 mg 10%
Nátrium 3,0 mg 0%
Cink 0,1 mg 1%
Krumpli (nyers, héjas)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 80 kcal 320 kJ
Szénhidrátok 19 g
– Keményítő 15 g
– Rost 2,2 g
Zsír 0,1 g
Fehérje 2 g
Víz 75 g
Tiamin (B1-vitamin) 0,08 mg 6%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,03 mg 2%
Niacin (B3-vitamin) 1,1 mg 7%
B6-vitamin 0,25 mg 19%
C-vitamin 20 mg 33%
Kalcium 12 mg 1%
Vas 1,8 mg 14%
Magnézium 23 mg 6%
Foszfor 57 mg 8%
Kálium 421 mg 9%
Nátrium 6 mg0%
Cink 0,26 mg
A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
FIGYELEM!!!
Sajnos egy nagyon megosztó zöldség, valaki szereti és bírja is, valaki sajnos iszonyat görcsöket, kínokat él át a fogyasztása után. Úgyhogy ha még nem próbálta valaki érdemes először csak egy kicsit kóstolni belőle!
Kedves Olvasóm,köszönöm az észrevételt, már javítottam is! Valóban a 12,1 a helyes. A cinktartalmat beírtam, az A-vitamin ekviv.nek utánanézek majd külföldi szakirodalomban és pótolom!
Szia!Kérlek, ellenőrizd, de szerintem a csicsóka össz-szénhidrát tartalma nem lehet 121 gramm – esetleg 12,1?Illetve a jobb összehasonlíthatóság kedvéért (ha lehetséges), be tudnád írni a krumpli A-vitamin ekvivalens és cink tartalmát is?Köszi!Egy olvasód