Májsült zöldbabos avokádós salátával (LOWCARB, MINDENMENTES)

 
A máj a szervezet számára sok hasznos tápanyagot tartalmaz: nagy számban megtalálható benne a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges B12-vitamin, a vas és a cink. A terhességre készülők és a várandós kismamák ne fogyasszanak májat, mert az A-vitamin nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat. A vashiányban és vérszegénységben szenvedők számára, viszont egyike  az elengedhetetlen táplálékoknak.
A kisbabák hozzátáplálásakor is már 8-9 hós korban bevezethetó az étrendbe. A máj az egyik legkiválóbb vasforrásunk, ezen kívül a zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E-, K-vitaminok) is elsősorban a máj tartalmazza.
 
 
 
HOZZÁVALÓK

100 gramm csirkemáj

2 ek olívaolaj

1 db fokhagymagerezd

1 kisebb articsókaszív (konzerv)

só, bors

100 gramm zöldbab

0,5 db avokádó

1 db paradicsom

1 citrom

1 ek almaecet

1 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A zöldbabot tisztítsuk meg, majd lobogó sós vízben főzzük 8 percig. Ha letelt az idő szűrjük le és tegyük hideg vízbe (azért, hogy roppanós maradjon!)

Egy serpenyőben hevítsünk fel két evőkanálnyi olívaolajat, majd a májdarabokat pirítsuk meg rajta. (Akkor jó, ha az elvágott májdarab közepe sem rózsaszín már.) Húzzuk félre, sózzuk, borsozzuk, majd reszeljük rá a fokhagymagerezdet.

A fél avokádót és a paradicsomot szeleteljük fel, adjuk hozzá a lecsepegtetett zöldbabot, és a négybe vágott articsókaszívet. Locsoljuk rá a citrom levét, az almaecetet és egy evőkanálnyi olívaolajat.

TÁLALÁS

A zöldbabos zöldségsalátát kanalazzuk egy tál aljába, majd helyezzük rá a sült májdarabokat, és azonnal tálaljuk!

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »