MINDENMENTES Bœuf bourguignon

Már többedik alkalommal került asztalra ez a finom, francia, autentikus finomság. Nagyon szeretem készíteni is, mert a cocotteba minden előkészíthető, és a finom borban való állás csak jót tesz Neki. Egy álmos vasárnapon, vagy vendégek várásakor kell-e ennél elegánsabb megoldás, mint hogy az ember csak időben betolja a sütőbe?
Bár az “időben” lehet, hogy kicsit korai ébredést is magában foglal ha ebédre szánjuk, ugyanis a 125 °Cos sütőben bizony 6,0-6,5 órára szüksége van ahhoz, hogy igazából csak főljön és ne süljön. Az íze viszont minden korán kelésért kárpótol!

A MINDENMENTES, vagyis a glutén-, tojás-, tejmentes diétákban fogyasztható!

 
HOZZÁVALÓK

1,5 kiló marhalapocka

250 gramm bacon

7 dl vörösbor

5 dl alaplé

2-3 evőkanál rizsliszt 

2 evőkanál olívaolaj

1 db bouquet garni (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű)

1 db paradicsom (vagy 2-3 koktélparadicsom)

8-10 db kisebb hagyma

8-10 db gomba

1 tk só

0,5 tk kakukkfű

0,5 tk köménymag

0,5 tk bors

 
ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 125 °Cra.

Az alaplében főzzük meg a bacon kockákat, majd szedjük nedvszívó papírra és szárítsuk meg.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd tegyük rá a már megfőtt bacon kockákat,  kicsit pirítsuk át, majd szedjük ki.
A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk kb 5 centi darabokra. A serpenyőben (2-3 adagban) az olívaolajon pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd tegyük a cocotte-ba (sütőtálba) a megtisztított és vastagabb karikákra vágott sárgarépával és szintén ilyenre karikázott hagymával együtt. Adjuk hozzá a négybe vágott paradicsomot és a gombát is, majd szórjuk meg a baconnal.
Sózzuk, borsozzuk, majd belekerülhet a köménymag is a bouquet garnival együtt (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű).
 
Abba a serpenyőbe amelyben a húsokat sütöttük öntsük bele az alaplevet, és kapargassuk fel a lesült húsmaradványokat. 
Öntsük hozzá a bort, és forraljuk fel. A tűzről félrehúzva szórjuk meg a rizsliszttel, és egy habverős segítségével keverjük csomómentesre. 
Tegyük vissza a tűzre, majd folytassuk a keverést addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a kapott szószt a cocotte-ba, majd fedjük le, és az előmelegített sütőben 6,0-6,5 óra alatt “főzzük” készre. Akkor jó, amikor egy fakanállal is el lehet vágni a húsdarabokat.
 
 
MEGJEGYZÉS
 
Ha van rá mód, érdemes előző nap elkészíteni, és egy éjszakára a hűtőbe tenni, hogy még jobban összeérjenek az ízek.
Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
 
 
Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »