KRUMPLI(PÜRÉS) POGÁCSA

Nyakunkon húsvét. Ha esetleg még nincs meg a sós vendégváró, akkor nagyon ajánlom ezeket a finom, foszlós, könnyű pogácsákat. 

A túlméretezett mennyiségű krumplipürének egyik legjobb felhasználási lehetősége! 
Tökéletes vendégváró a locsolóknak!   

HOZZÁVALÓK

300 gramm krumplipüré

130 gramm vaj

300 gramm liszt

50 gramm reszelt sajt

0,5  dl tej

1+1 db tojás

0,5 tk száraz élesztő

0,5 tk cukor

1 tk só

ELKÉSZÍTÉS


A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot és szórjuk hozzá a szárított élesztőt. 
A krumplipüréhez kererjük hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a tojást és a sót.  Alaposan gyúrjuk össze, majd meleg helyen letakarva kelesszük meg. 
Nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra, kenjük meg 15 grammnyi olvasztott vajjal, majd hajtogassuk a következőképpen: 
alulról hajtsuk középre, majd fentről hajtsuk középre, végezetól valamelyik roányból hajtsuk félbe a tésztát. 
15 perc pihentetés után nyújtsuk ki, kenjük meg a maradék 15 grammnyi vajjal és ismételjük meg a hajtogatást (alulról hajtsuk középre, majd fentről hajtsuk középre, végezetól valamelyik roányból hajtsuk félbe a tésztát.)
Kapcsoljuk be a sütőt 200 °C fokra.
A hajtogatott tésztánkat nyújtsuk ki, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és szaggassuk ki pogácsa szaggatóval. 
Tegyük sütőpapírral/szilikonlappal bélelt tepsibe, és kenjük meg egy felvert tojással. Szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük az előmelegített sütőbe. 5 perc után vegyük vissza a hőt 180 fokra, és így süssük tovább.
Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »