A nokedli nagy favorit a gyerekeknél, legyen szó mint köretről vagy a ráütött tojásos verziójáról. Eddig búzalisztből készítettem, de most sárga kukoricaliszttel csináltam. A régi jól bevált receptet vettem alapul, ami akár használható is lehetett volna, viszont a folyadék kevésnek bizonyult.
Úgyhogy nagyobb mennyiségű tej hozzáadásával már sikerült is. Elsőre kicsit aggódtam, mert nem a szokásos nyúlós, tapadós tészta lett, hanem egy sűrű massza. De forrásban lévő vízbe szaggatva gyönyörűen megfőttek (meg és nem szét!), nem beszélve arról, hogy az eltakarítás is egyszerűbb volt utána.
A végeredmény pedig azt hiszem magáért beszél, ezek a kis sárga galuskák napfényt csalnak minden tányérra. Zárójelben jegyzem meg, Nálunk kérték, hogy ezentúl csak ezt készítsem 😉
Update! Többen jeleztétek, hogy a nokedli szétfőtt, egy massza lett. Ez sajnos a kukoricalisztek miatt van így, midegyik más és más folyadékot vesz fel. Érdemes úgy kezdeni, hogy a lisztbe beleütjük a tojásokat, és első körben kb 100 ml tejet adunk hozzá, majd folyamatosan emeljük a mennyiséget, amennyit a tészta felvesz. Egy sűrűbb masszát kell kapni mint a búzalisztes változatánál.
HOZZÁVALÓK
400 gramm sárga kukoricaliszt
2 db egész tojás
kb 500 ml tej
só + a főzéshez is
ELKÉSZÍTÉS
A vizet forraljuk fel, közben öntsük egy keverőtálba a kukoricalisztet, üssük rá a megmosott nagy tojásokat, alaposan sózzuk meg, majd öntsük rá a tejet folyamatosan adagolva. Alaposan keverjük össze, majd ha már forr a víz vegyük le a hőmérsékletet, sózzuk meg, majd szaggassuk a forró vízbe a tészta kb felét.
Keverjük meg, majd rakjuk fel a legmagasabb fokozatra, hagyjuk egyet rottyanni, majd közepes lángon egyszer-kétszer megkeverve 3-4 perc alatt főzzük készre.
Ha kész, emeljük ki a főzőbetétet (Én tésztaszűrős edényben készítem), majd folyó hideg víz alatt alaposan öblítsük át a tésztát, és öntsük egy tálba.
Ugyanígy eljárva főzzük ki a második adagot is.
Balogh Goldner Adrienn: Jól leírtad, Nekem is ugyanez lett a végeredmény. Mondom nem adom fel, másnap megpróbáltam kevesebb tejjel, de a végeredmény megint ez lett, csak kicsit több galuskával és nagyobb darabokkal, ami ugye azért ehető, legalább nem megy a kukába a pénzed.
.
Ilyen receptet nem volna szabad úgy kirakni, hogy miután megfőzted, el cseszted, aztán olvasod azt, amit mindjárt az elejére kellett volna írni. Mint mondtam, nekem kevesebb tejjel is ugyan ez lett a végeredmény.
Borzalmas lett.Nem most kezdtem főzni de ettől rosszabbul még semmi sem sikerült.Nem hogy nokedli nem lett belőle de ahogy szaggattam a vízbe úgy ázott szét egyből.
Lett egy kukoricalisztfőzelék.
Igen, sokkal több folyadék kell hozzá, de nagyon finom, van egy különleges íze, ami tojásos nokedliként is nagyon finom 🙂
Tojásos nokedlinek sem lehet utolsó.. ki fogom próbálni azt is, mert imádom! 🙂
Viszont rántásnál a kukoricalisztnél olyan fennséges pattogatott kukorica illat terjeng, hogy nem lehet vele betelni.. viszont érdemes hozzá kókuszzsírt használni, mivel tényleg a normál lisztek által felvedelt zsiradéknak legalább az 5x-ös mennyiségét vedeli fel.. ami normál zsiradéknál nem éppen egészséges..
Én rántásnak is, és habarásnak is kukorica lisztet használok, és valóban sokkal(!!) több folyadékot, zsiradékot “vedel”, mint a normál lisztek..