Glutén-, liszt-, tej-, tojás-, fehér cukormentes pénzes leves

Hogy honnan az elnevezés?

A 4 éves Bencém közölte Velem, hogy:

– Anya, megkívántam egy kis pénzes levest!

– Pénzes levest?

– Igen.

– De mi az a pénzes leves?

– Hát amit enni kell, hogy sok pénzünk legyen.

Nah ekkor esett le az a bizonyos fillér… A napokban téma volt, hogy az újév első napján mit szabad enni és mit nem a babona szerint, hogy szerencsés és gazdag elkövetkező évünk legyen. Mivel a lencsére azt mondtuk, hogy a gazdagság és a pénz szimbóluma, hát a kis drágám összerakta…
És hogy még teljesebb legyen a dolog, az is hozzátartozik, hogy mindezt ebédidőben kérte, amikor a már elkészült húslevest gondoltam adni.
Ezzel a HÚSLEVES HASZNOSÍTÁS kategória egy újabb lehetőséggel bővült.

Úgyhogy fél óra alatt átkonvertáltam PÉNZES(LENCSE) LEVESsé:

HOZZÁVALÓK
 

4 főtt sárgarépa

2 főtt fehérrépa

1,5 liter húsleveslé

10 deka lencse

babérlevél

füstölt kolbász

2 tk őrölt pirospaprika

3 ek olívaolaj

negyed póréhagyma

petrezselyem

só, bors

ELKÉSZÍTÉS
 
A lencsét mossuk meg, majd tegyük fel főni a legnagyobb hőfokon bő vízzel 15 percre.
Egy másik edénybe hevítsük fel az olívaolajat, tegyük rá a felkarikázott füstölt kolbászt és a megtisztított és apróra vágott póréhagymát. Dinszteljük meg, húzzuk félre és szórjuk rá a pirospaprikát, majd amikor már eléggé kiadta piros színét, adjuk hozzá a babérlevelet, és öntsük fel a  húsleveslével.
Negyed óra után a lencsét szűrjük le, és adjuk a paprikás léhez. Közepes lángon főzzük még kb negyed óráig, igény szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel.
Mikor már a lencse megpuhult, adjuk hozzá az előzőleg – a húslevesben – megfőtt és felkarikázott sárga- és fehérrépát.
Hagyjuk egy-két percig főni, és már tálalhatjuk is.
Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »