A sütőtököt mossuk meg és vágjuk félbe. Kapargassuk ki a magjait, majd daraboljuk fel kb egyenlő darabokra. Az alsó részüket (amin állni fognak) vágjuk meg úgy, hogy egyenes legyen, vagyis meg tudjon állni rajta (ne dőljön el!).
Tegyük egy lefedhető serpenyőbe a sütőtök gerezdeket (a legjobb olyan, ami sütőbe is tehető!), sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel kb egy – másfél deci vízzel, szórjuk meg a kakukkfűvel, és pároljuk majdnem puhára. Ha szükséges pótoljuk a vizet! A majdnem megsült tököket tegyük 200°Cra előmelegített sütőbe, hogy teljesen elkészülhessenek, vagyis omlóssá sülhessenek.
Pár csepp olívaolajjal még igény szerint meglocsolhatjuk.
Amennyiben zöldfűszerrel készült húsok mellé kínáljuk köretként, a kakukkfű tetszés szerint lecserélhető az adott receptben szereplő zöldfűszerre (rozmaring, tárkony, stb…) hogy még jobban harmonizáljanak a főfogással.
Mi is szeretjük a sütőtököt köretként. A csili-narancslé-kakukkfű is finom, meg a provanszi fűszerkeverékkel is.