A csirke az egyik olyan húsú állat, ami nagyon sokféleképpen elkészíthető. Az egyik ilyen elkészítési lehetősége az egyben való töltése. Ez egy olyan étel, ami részben, vagy akár teljesen előre elkészíthető, így a vendégforgatagban csak a sütéssel kell foglalkoznunk. Ha előző este szeretnénk előkészíteni, akár töltelékkel megtöltve, alufóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe, és akkor másnap csak sütőbe kell dugni.
Remek köret lehet mellé a FRANCIASALÁTA TÖLTÖTT (KASZINÓ) TOJÁSOKKAL, és/vagy a LA PURÉE MAISON – HÁZI KRUMPLIPÜRÉ. De aki a nem kimondottan megszokott ízeket kedveli, mindenképpen ajánlom hozzá a SZILVA CHUTNEY-t, és kiegészítésképpen egy SÁRGARÉPA VÖRÖSBOROS FÜGÉVEL elkészítését.
A glutén-, liszt-, tej-, hozzáadott cukortól mentes diétákban fogyasztható.
HOZZÁVALÓK
1 egész csirke, (kb 1-1,5 kilós)
20 deka csirkemáj,
20 deka gomba
1 póréhagyma,
1 csokor petrezselyem,
1 marék gluténmentes zabpehely vagy kukoricapehely
2 tojás,
2 ek olívaolaj
só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű
ELŐKÉSZÍTÉS
A csirkét mossuk meg, töröljük szárazra, és a bőrét a mellehúsáról és a combról óvatosan válasszuk el. A csirkét kívül-belül sózzuk be, szórjuk meg majoránnával és kb 1 órát hagyjuk állni. (Előző este is be lehet sózni, és akkor másnap csak tölteni kell).
ELKÉSZÍTÉS
A májat tisztítsuk meg a hártyáktól, majd tegyük egy késes mixerbe, és turmixoljuk pépessé (darálni is lehet). A megtisztított póréhagymát és a gombát vágjuk fel apróra, és az olívaolajon futtassuk meg. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majoránnával, kakukkfűvel és rövid ideig pároljuk. A tűzről levéve adjuk hozzá a megmosott, finomra vágott petrezselymet, a pelyhet, a két felvert tojást, a májpürét és alaposan keverjük össze.
Az így elkészített tölteléket a csirke hasüregébe és a bőre alá töltsük bele, ami kimarad, azt pedig akár formákba is tölthetjük.
Ha szükséges, a nyílást hústűvel tűzzük vagy varrjuk össze.
A csirkét tegyük hőálló tálba és a 220 C fokra előmelegített sütőben süssük 12-15 percig a hátán fekve, majd az egyik combjára fektetve is süssük 20 percig, aztán a másik combjára fordítva is süssük 20 percig. Tegyük vissza a hátára, és süssük még 20 percig. Sütés közben többször locsoljuk vissza a kisült pecsenyezsírral. Zárjuk el a sütőt, majd hagyjuk még 15 percet a már kikapcsolt, de még meleg sütőben.
Ezután következik az egyik legfontosabb lépés, a pihentetés: legalább 15 percig pihentessük a csirkét.
A sült csirkét pihentetés után daraboljuk fel és tálaljuk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: