KARÁCSONYI NARANCSOS KEKSZ
Hétvégén advent első vasárnapja lesz már. Megkezdődik a visszaszámlálás az ünnepig. Érdemes már most elkezdeni a készülődést, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindent megcsinálni, beszerezni. De mi van akkor ha nincs meg hozzá a kellő ihlet? A következő gyorsan elkészíthető keksszel hamar ráhangolódhatunk az adventi időszakra. A narancs, fahéj és a gyömbér garantálja az ünnepi hangulatot.
A következő mennyiség kb 15 darab kekszhez elegendő!
HOZZÁVALÓK
14 dkg sós vaj (vagy vaj és egy csipet só)
8 dkg barna cukor
5 dkg porcukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
1 narancs leve és reszelt héja
15 dkg félig kiőrlésű liszt (vagy fehér liszt és tk liszt fele-fele arányban)
1 tojás
1 ek. méz
1 kk. szárított élesztő
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 190 C fokra.
10 dkg sós vajat a barna cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást, keverjük tovább. Reszeljük bele a narancshéjának felét és csurgassuk bele a mézet. Végezetül keverjük hozzá a félig kiőrlésű lisztet, az őrölt fahéjat, a gyömbért és a szárított élesztőt. Formázzunk kis golyókat (kb dió nagyságúakat) a tésztából, és tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 15 perc alatt süssük készre.
Ezalatt keverjük ki a krémet!
A maradék vajhoz adjuk hozzá a fél narancs levét és reszelt héját, majd a porcukrot apránként adagolva alaposan keverjük ki.
A közben (TELJESEN!) kihűlt keksz felét kenjük meg a kész krémmel, majd az így megkent darabot egy másik keksszel fordítsuk össze.
MEGJEGYZÉS
Mindenképpen várjuk meg míg teljesen kihűl a keksz, mert ha kicsit is langyos, a belekent vajas krém kiolvad belőle.