KARÁCSONYI NARANCSOS KEKSZ

Hétvégén advent első vasárnapja lesz már. Megkezdődik a visszaszámlálás az ünnepig. Érdemes már most elkezdeni a készülődést, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindent megcsinálni, beszerezni. De mi van akkor ha nincs meg hozzá a kellő ihlet? A következő gyorsan elkészíthető keksszel hamar ráhangolódhatunk az adventi időszakra. A narancs, fahéj és a gyömbér garantálja az ünnepi hangulatot.
A következő mennyiség kb 15 darab kekszhez elegendő!
 
 
 
HOZZÁVALÓK 

14 dkg sós vaj (vagy vaj és egy csipet só)

8 dkg barna cukor

5 dkg porcukor

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt gyömbér

1 narancs leve és reszelt héja

15 dkg félig kiőrlésű liszt (vagy fehér liszt és tk liszt fele-fele arányban)

1 tojás

1 ek. méz

1 kk. szárított élesztő

ELKÉSZÍTÉS
 

A sütőt melegítsük elő 190 C fokra.

10 dkg sós vajat a barna cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást, keverjük tovább. Reszeljük bele a narancshéjának felét és csurgassuk bele a mézet. Végezetül keverjük hozzá a félig kiőrlésű lisztet, az őrölt fahéjat, a gyömbért és a szárított élesztőt. Formázzunk kis golyókat (kb dió nagyságúakat) a tésztából, és tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 15 perc alatt süssük készre.

Ezalatt keverjük ki a krémet!

A maradék vajhoz adjuk hozzá a fél narancs levét és reszelt héját, majd a porcukrot apránként adagolva alaposan keverjük ki.

A közben (TELJESEN!) kihűlt keksz felét kenjük meg a kész krémmel, majd az így megkent darabot egy másik keksszel fordítsuk össze.

MEGJEGYZÉS
 

Mindenképpen várjuk meg míg teljesen kihűl a keksz, mert ha kicsit is langyos, a belekent vajas krém kiolvad belőle.

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »