TARHONYÁS HÚS
A
krumplis tészta és
grízes tészta után/ mellett következzen egy újabb menzakaja, a TARHONYÁS HÚS… Sokan szeretik, kevesebben nem, de a nem szeretők között nagy számban vannak, akik “katonai élményből” adódóan nem… Ők ugyanis azt mondják, hogy anno a katonaság alatt sokat ettek belőle, és megutálták. De Én katona nem voltam, menzás igen, és ez azok közé tartozott, amit még a konyhás nénik által készített formában is szerettem. Jó kis csalamádéval az igazi…
HOZZÁVALÓK
25 deka tarhonya (legnagyobb szemű couscous)
20-25 deka marhahús
1 póréhagyma
3-4 ek olívaolaj
só, bors, pirospaprika
ELKÉSZÍTÉS
A póréhagymát vágjuk apróra majd egy kevés olajon fonnyasszjuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, rakjuk bele a felkockázott marhahúst és öntsük fel vízzel. (Óvatosan, figyelve, hogy ne égjen meg a paprika!!!) Pároljuk puhára a húst, ha szükségesnek látjuk, közben pótoljuk a vizet.
A tarhonyát 2 ek olívaolajon pirítsuk meg, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk meg, és forrás után alacsony hőmérsékleten fedő alatt főzzük készre 10-12 perc alatt.
Ha a marhapörkölt is elkészült, (megpuhult a hús), forgassuk össze a tarhonyával.
MEGJEGYZÉS
- Érdemes a tarhonyát kis fokozatnál pirítani, mert különben hamar megég, és nem egyenletesen pirul.
- Ha a tarhonyába belefőzünk apró kockákra vágott burgonyát, akkor pásztortarhonyát kapunk.
- Dúsíthatjuk pirított kolbászkarikák hozzáadásával is.