Chez Sandra

KRUMPLIS TÉSZTA, GRÁNÁTOS KOCKA, GRENADIRMARS (glutén-, tej-, tojásmentes)

 
Krumplis tészta, gránátos kocka, grenadirmars … minden elnevezés ugyanazt takarja: krumplis és tészta alkotta egyveleg, mely az osztrák-magyar konyha találmánya. Ausztria nagy részén kolbásszal készülő étel, míg az egykori magyar tartományban, Burgenlandban és nálunk húsmentesen , hagymából és burgonyából készül. 
A grenadírmars (gránátos induló) elnevezése nagy valószínűség szerint az Osztrák-Magyar monarchia idején kapta. A tábori konyhán gyakran készített étel volt, mert olcsó, egyszerű és laktató étel, ezáltal a katonák menüjében gyakorta szerepelt.

Tésztától függően a glutén-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható!

 
 
A nagy kérdés viszont: piros vagy fehér? Avagy paprikásan, vagy anélkül az igazi? 
 
Nálam inkább a világos változat a nyerő…
Sokáig csak a paprikás készült a konyhámban, most már inkább a mentes változat. Az sem sokszor, mert nem éppen egy kalóriaszegény étel.

 

 
A hozzávaló tésztát gyúrhatjuk otthon is, de a  kész fodros nagy kocka, vagy az összetört lasagne tészta is jó hozzá.
 
Paprikás versio:

 

 
 
HOZZÁVALÓK
 
25 deka tészta (nagykocka vagy lasagne)
15 deka burgonya
1 fél póréhagyma
2 ek olívaolaj
só, bors, pirospaprika 
 
ELKÉSZÍTÉS
 
A tésztát a zacskón lévő utasítás szerint főzzük ki és tegyük félre.
A krumplit mossuk majd hámozzuk meg és vágjuk kockára. 
A póréhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd olívaolajon dinszteljük meg. Félrehúzva keverjük bele a pirospaprikát. (Óvatosan bánjunk vele, mert a paprika szín- és ízanyaga a forró zsiradékban oldódik ki leginkább, viszont könnyen megég, akkor pedig keserű lesz tőle az étel.)
Ezután keverjük bele a krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk, majd a burgonya megpuhulásáig főzzük. Egy villával, vagy burgonyanyomóval törjük meg kissé a krumplit, végezetül forgassuk bele a főtt tésztát is. 
Ismét sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
 

 

 
Világos – paprika nélküli – verzio:

 

 

 

HOZZÁVALÓK
 

 

25 deka tészta (nagykocka vagy lasagne)
15 deka burgonya
1 fél póréhagyma
2 ek olívaolaj
só, bors, 
 
ELKÉSZÍTÉS
 
A tésztát a zacskón lévő utasítás szerint főzzük ki és tegyük félre.
A krumplit mossuk majd hámozzuk meg és vágjuk kockára. Sós vízben főzzük puhára 
A póréhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a megfőtt krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk, majd egy villa (vagy burgonyanyomó) segítségével törjük meg kissé a kockákat. Végezetül forgassuk bele a főtt tésztát is, kissé pirítsuk meg, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:

  1. Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz! 
  2. A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
  3. Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
  4. És természetesen Instagramon is ITT vagyok!
cs_fb
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!