Gondolom más külföldön lévő magyarnak is nagy szívfájdalma, hogy nincs meg az a lehetőség, hogy csak fogjuk magunkat, ellibegünk a pékségbe, és egy két illatozó kakaós csigával térünk haza. Bár ha jobban belegondolok, a mostani kenyér-mizéria miatt lehet nem is mernék ilyen pékárút (sem) venni. De most már semmi akadálya sincs annak, hogy itthon pikk-pakk összedobjam, és nem sokkal a négy kis gyermekmancsba (2-2) adhassam.
Volt már egy–két (- három) kapcsolatom a kakaós csigával. És akkor a sima leveles tésztából készültet nem is számoltam. Nagyon finom volt mindegyik, de volt bennük valami DE… Hát jelentem, innentől nincs “DE”, mert megtaláltam a tökéletes receptet. Már ha lehet ilyet mondani, hogy valami tökéletes. De ha azt veszem, hogy a család apraja-nagyja csak nyomatta befelé.. Azt hiszem mondhatom, hogy tökéletes.
Még azt akarom kikísérletezni, hogy az a 20 dekányi fehér lisztet amit a tk liszt mellé tettem mennyire tudom majd elhagyni, vagy legalább leredukálni. Remélem teljesen.
De ha esetleg nem, hát üsse kő, mert ez így ahogy van fantasztikus.
Azt hiszem azt is tudom már, hogy mit viszek a legközelebbi magyar összejövetelre 😉
HOZZÁVALÓK
30 deka tk.liszt
20 deka fehér liszt
7 deka sós vaj
1 cs szárított élesztő
3 dl tej
1 tojássárgája
4 ek. barna cukor
1 hosszúkávés csészényi barna cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1 ek vaníliaaroma
1,5 dl tej
2 ek cukrozott kakaó (Nesquick)
2 ek sós vaj
ELKÉSZÍTÉS
- A hozzávalókat a robotgépbe tesszük, és összedagasztatjuk vele alaposan, majd egy lefedett kelesztőtálba téve a sütő legalacsonyabb fokozatán megkelesztjük.
- Ha már megkelt, egy lisztezett gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk, és kinyújtjuk (inkább hosszabb legyen, mint széles, kb 25x50esre).
- Két evőkanálnyi sós olvasztott vajjal megkenjük a tésztát, és megszórjuk a barnacukor és a cukrozatlan kakaópor keverékével. Szorosan feltekerjük, majd olvasztott vajba mártott éles késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
- Vajjal kikent tálba tesszük a csigákat úgy, hogy kis helyet hagyunk közöttük (sütéskor még kelni fognak!).
- 175-180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
- 10 perc után kivesszük, és jó alaposan meglocsoljuk a vanília-tej-kakaó keverékével. Visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
aki ugye kap a pékségben … 🙂
A kedvencem, imádom! Ezt kivételesen a kedvenc pékségemben megveszem és a fülemig kakaós vagyok evéskor 🙂
Ez az én gyengém… megyek is innen. 🙂 (imádnám amúgy!)
nem tejes-vajas, hanem tej-kakaó-vanília !!!És igen, a tk. lisztből ki kell próbálni!!!Szerintem Nálunk is hamarosan újra készül, mert nagy sikere volt. Akkor meg még kevesebb fehér liszttel csinálom.
a tejes-vajas locsolgatás a vége sütés előtt NAGYON fontos, anélkül nem lesz az igazi. tk. liszttel is ki kell próbálnom, legközelebb. ez meg itt szuper.