MINDENMENTES, EGYSZERŰ COQ AU VIN

 
A francia konyha egyik legismertebb étele a coq au vin, vagyis a vörösboros kakas.
A legenda szerint először Julius Caesar szakácsa készítette, mikor a gallok, miután leigázták őket, a császárnak ironikus ajándékként rágós, öreg kakast adtak. 
 
Az étel elkészítése nem bonyolult, viszont az előérlelés miatt mindenképpen előre fel kell rá  készülni, hiszen a kakas húsát a zöldségekkel vörösborban pácolják, puhítják néhány napig, naponta többször átforgatva.
Amikor pedig elérkezik a sütés napja, nehéz cserép- vagy vasedényben, alacsony hőmérsékleten, 4-5 óra alatt készítik el. 
 
Az eredeti receptben a mártást hagyományosan a kakas vérével vagy összeturmixolt májával óvatosan, forralás nélkül sűrítik be. De van olyan terület, ahol a beurre maniéval (vagyis liszttel elkevert vajjal) sűrítik be.
 
Más válfaja is létezik, olyan ami kakas helyett nagyobb jércével, kappannal, vagy gyöngytyúkkal készül. 
De a vörösbort is néha lecserélik fehérborra, Belgiumban sörre, Champagne-ban pedig pezsgőre.
 
Mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható!
 

 
HOZZÁVALÓK

kb 1-1,5 kiló kakashús

1 szál póréhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

6-8 sárgarépa

3-4 paszternák

6-8 fej gomba

rozmaring ágak

szemes bors

ELŐKÉSZÍTÉS
 
Egy lefedhető tálba tegyük a feldarabolt kakashúst és a megtisztított zöldségeket, a hagymákkal, adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy ellepje. 
Lefedve tegyük hűtőszekrénybe, és 2-4 napig érleljük úgy, hogy reggel és este átforgatjuk benne a húsokat. Ha a hús magába szívta a bort, pótoljuk!
 
ELKÉSZÍTÉS

Az elkészítés napján a húsok mindkét oldalát az olívaolajon megsütjük, majd a zöldségeket is.

Visszarakjuk a vörösborba, és 120 fokos sütőben 4-5 órát sütjük.

Akkor van kész, ha a hús megpuhul, de még nem omlik le a csontról.

 
 
Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám!
 
 
 
Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »