Chez Sandra

GRÍZES TÉSZTA (gluténmentes)

 
 
Bár első hallásra, ha meghalljuk, hogy grízes tészta – vagy ahogy nálunk a középső leányzó szokta mondani “darázstészta”, mert a darás tészta nem sok tartalommal bír számára – leginkább a menza jut eszünkbe. Óvodákban, iskolákban az étlapon megjelent különböző gyümölcsízekkel.
A grízes tésztát éttermi étlapokon nem igazán lelhetjük fel, így ha erre vágyunk, legtöbbször magunknak kell megcsinálni.
 
Két vállfaja van: az édes és a sós.
Nálunk az édes a “nyerő” a családban.
 
A gluténmentes diétákban ugyanilyen mennyiségű gluténmentes rövid metélttel, és rizs vagy kukoricadarával is elkészíthető!
 
 
 
HOZZÁVALÓK
 

kb 25 deka rövid metélt tészta (gluténérzékenység esetén gluténmentes rövid metélt)
1-2 ek olívaolaj
6-8 deka búzadara (gluténérzékenység esetén rizs v. kukorica)
csipetnyi só a tálaláshoz
porcukor/porXukor, és/vagy lekvár

 
 
ELKÉSZÍTÉS
 
  1. A vizet feltesszük forrni, majd ha forr tegyük bele az olajat, a sót, és a tésztát.
  2. Közben egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és szórjuk  bele  a darát.
  3. ÁLLANDÓ KEVERGETÉS MELLETT (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!!!) pirítsuk aranybarnára. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára!
  4. Ezután öntsük fel kb 1,2 deci meleg vízzel (VIGYÁZAT, NAGYON FOG GŐZÖLÖGNI!!!).
  5. Alaposan keverjük  el, és zárjuk  el alatta a hőt. Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
  6. A megfőtt tésztát szűrjük le, és a darába téve alaposan forgassuk át úgy, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek.
  7. Porcukorral és lekvárral azonnal tálaljuk!
 
 

Ha tetszett a poszt, és nem szeretnél lemaradni az újdonságokról sem, akkor:

  1. Facebookon is ott vagyok, csatlakozz Hozzám! Friss posztokat akkor láthatsz biztosan, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre kattintasz! 
  2. A jobboldali oldalsávban lévő Blogkövetés alá ha beírod az e-mail címedet, heti rendszerességgel postaládádban landolhat az értesítő a legújabb bejegyzésekről.
  3. Bloglovinon is tudsz követni, amit >>IDE<< kattintva, vagy a jobb oldali sávban lévő BLOGLOVIN képre kattintva érhetsz el!
  4. És természetesen Instagramon is ITT vagyok!
cs_fb
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!