MINDENMENTES Salade de carottes râpées – Sárgarépa saláta (A glutén-, liszt-, tojás-, tej-, fehér cukor-, húsmentes)

Ez a saláta a franciák egyik legkedveltebb salátája közé tartozik. Egy egyszerű mégis nagyszerű recept, mert bárhol, bármikor könnyen elkészíthető, és egy szabadtéri sütögetéshez ugyanúgy passzol mint egy puccos étteremben elköltött vacsorához. És a legjobb az egészben, hogy egészséges.!
Ki merem állítani, hogy a franciák TOP10-ében szerepel. Ez a saláta mindenhol megtalálható. De tényleg mindenhol a kávézók és a bisztrók menüjétől az éttermekig egyaránt. De ha úgy tartja kedvünk, akár meg is vásárolhatjuk a “charcuteries”ben is és a mega-hyper szupermarketekben is.
Általában kisebb-nagyobb adagokban árulják kiporciózva, vagy ha a pultból kérjük, akkor ott sorakoznak a Madame vagy Monsieur keze mellett egymásra pakolva a téglalap alakú műanyag tartálykák.. Sokszor nem a mennyiséget kérdezik meg érdekes módon, hanem azt, hogy hány főre számolják. A franciák általában “pour personne”, vagyis “/fő” vásárolnak, főznek. Mivel több fogásból álló étkezéseik vannak, ezért annyit főznek amennyi elfogy (ha  éhes maradna az ember úgyis ott van az étkezés végén a saláta és a sajt, amitől minden bizonnyal jól lakik mindenki).
A glutén-, liszt-, tojás-, tej-, fehér cukor-, húsmentes diétákban fogyasztható!

HOZZÁVALÓK

6-7 szép sárgarépa

2 citrom

2-3 evőkanál olíva olaj

2 teáskanál eritritol v 1 teáskanál barna cukor

só, frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

Reszeljük le a megtisztított sárgarépákat egy kis lyukú reszelőn.
Facsarjuk egy pohárba a citromok levét, adjuk hozzá az olívaolajat, a cukrot, némi sót, és csavarjunk rá pár tekerésnyi borsot.  Egy villával keverjük össze, majd öntsük a  sárgarépákra, és jó alaposan forgassuk össze (használjuk nyugodtan a két kezünket)
Nem kell tocsognia az öntetben, éppen meg kell csak hogy csillanjon a szálakon.
Van ahol kb apróra vágott  petrezselymet is tesznek hozzá, de Én anélkül készítem.
Hasonló módon készítenek más zöldségekből – cékla, zeller, stb… – is salátákat, de azokról majd egy másik részben.
Facebookon is ott vagyok:
Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »