A kókuszgolyó talán az egyik leg”alapabb”nak mondható édesség, amit már kisgyerekek is örömmel gyúrnak össze, és készítik a golyócskákat. Egyszerű, gyors, sütés/főzés nélkül készíthető – de ellenállhatatlanul tészta-megcsipkedős – édesség. Nálunk legalábbis ha az készül, sorban tűnnek fel a kisebb nagyobb kezek a tál körül bele-bele kóstolgatni a tésztába.
Én nagyon szeretem a kókuszos dolgokat. Férjem sajnos kevésbé rajong értük. De hogy ne kelljen egyikünknek sem lemondani a kedveléséből, azért a fele adagot kókuszreszelékbe szoktam forgatni a másik felét pedig apróra zúzott mandulával. A mandula szeletkéket szoktam még apróra klopfolni – vagyis helyesbítek, nem Én, hanem ez egy remek elfoglaltság a kis kuktámnak…
Az alaptésztát kétféleképpen szoktam elkészíteni: meggylével vagy kávéval. A kezdőlépések ugyanazok, a befejezése is.
Megfelelő kekszet felhasználva, a gluténmentes diétákban fogyasztható, fehér cukrot nem tartalmaz.
És a recept:
HOZZÁVALÓK
50 dkg glutén-, és tojásmentes keksz
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaó
20 dkg nyírfaporcukor
kókuszreszelék / apróra zúzott mandula
meggybefőtt leve / kb 2-2,5 deci erős kávé + 1 evőkanál vaníliaaroma
ELKÉSZÍTÉS
A kekszet daráljuk le, keverjük el a porcukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal.
És innentől különbözik a két változat:
Ha meggybefőttel “töltjük”, akkor a befőtt levéből annyit tegyünk hozzá, hogy formálható legyen. Ha “sima” kávéval készítjük, akkor a kávé és egy evőkanál vaníliaaromából tegyük hozzá a kellő mennyiséget.
Majd mindkét recept “ugyanúgy” folytatódik: nedves kézzel készítsünk golyókat a masszából és egyenként forgassuk meg őket a kókuszreszelékben vagy a manduladarában.
Megtölthetjük meggybefőttel is, ilyenkor a golyók közepébe nyomott mélyedésbe nyomkodjuk bele a meggyszemet, és egyengessük körbe a tésztával.
Takarjuk le fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe 1-2 órára (amíg meg nem keményedik).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: