A karácsony elmúltával bizony más is jár(t) már úgy, hogy rá sem bír nézni a bejglire. És ekkor tájra bizony már eléggé szikkadt is. Viszont beáztatva, és édesen krémes csokoládéval és piros gyümölcsökkel egy újabb finomságot készíthetünk belőle ripsz-ropsz. Íze a fekete erdő tortára hajaz, de mégis gyorsabban kész lehetünk vele.
Szóval, íme a recept:
HOZZÁVALÓK
1 rúd szikkadt (vagy csak megunt) bejgli
piros lekvár
fél deci szilvalikőr vagy bármilyen gyümölcsös alkohol
1 deci tej
egy üveg piros gyümölcsös befőtt
Krémhez:
250 ml tejszín
2 deci tej
100 gr jó minőségű étcsokoládé
2 púpozpzz evőkanál minőségi keserű kakaó por
10-12 deka barna cukor
2-3 evőkanál vanília aroma
A bejglit felszeletelem ujjnyi vastagságúra, majd két-két szeletenként piros lekvárral összeragasztva egy üvegtálba (vagy bármibe amiben tálalom majd) lerakom őket.
Egy kis edénybe felmelegítek benne egy deci tejet, beleöntöm a szilvalikőrt, majd nyakon öntöm vele a bejgli szeleteket. Félrerakom, hagyom hogy magába szívja kicsit.
Ezalatt elkészítem a krémet:
Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét. Amíg felolvad, egy másik edényben felmelegítem a tejszínt a tejjel, hozzáadom a cukrot és a kakaót. Egy finom kakaót készítek belőle, majd hozzáadom a felolvadt csokoládét. Tovább főzöm egészen addig, amíg egy sűrű krémet kapok. Ha kész félrehúzom, és időnként megkeverve hagyom kihűlni.
Újra előveszem a bejglit, majd rápakolom a befőttet, és ráöntöm a közepesre hűlt csokoládékrémet. Hűtőbe teszem 3-4 órára minimum (de még jobb ha egy egész éjszakára).
Kis tálkákba adagolom, és igény szerint lazára vert tejszínhabbal tálalom.
Az biztos, hogy nem igazán fotogén. De az íze…. Nagyon ajánlom!
igaz, nem kifejezetten fotogén desszert, de a hozzávalók alapján nagyon finom lehet. még szárad itt nálam is egy bejgli;)